В Камеруні заворушення на мовному ґрунті

В Камеруні в регіонах проживання англомовних меншин виникли заворушення через дискримінацію з боку франкомовної більшості. Юристи і вчителі в місті Баменда, столиці південно-західного регіону країни, заявили про безстроковий страйк, а вуличні сутички з поліцією вже забрали життя щонайменше чотирьох людей, повідомляє Deutche Welle.

Світлина: http://www.dw.com/en/labor-unrest-in-cameroon-after-clashes-over-language-discrimination/a-36551592

Вісім з десяти регіонів Камеруну є переважно франкомовними, проте два регіони, Північно-західний і Південно-західний, є англомовними. Протести в цих провінціях тривають з 21 листопада з гаслами проти "статусу другорядних громадян" і спроб маргиналізувати англофонів у цій західноафриканській державі.

Анломовні вчителі скаржаться, що їх франкомовні колеги отримують все більше роботи в англомовних школах, незважаючи на відмінності в учбових планах і методах навчання. Два місяці тому англомовні юристи заявили, що вимагають перевести всіх франкомовних суддів, які не розуміють англійської мови, за межі англомовних регіонів, позаяк у випадку, коли судді і адвокати не розуміють один одного, впровадження правосуддя є неможливим.

«Переваження англійської мови несе з собою супровідний погляд на Європу як в плані стереотипів, так і в плані значущості (або її відсутності) для англо-саксонського світу. Це часто ставить європейські підприємства і країни у вельми невигідне становище, про яке вони майже не мають уяви і з якого ледве намагаються вийти».

«Англомовне упередження щодо інновацій»

За Конституцією Камеруну англійська і французька мови є офіційними і мають однакові права. Проте багато офіційних документів написано виключно французькою, і деякі міністри роблять промови лише французькою, навіть в англомовних регіонах. Англомовні камерунці складають п'яту частину 22-мільйонного населення країни. Вони задають питання, чому за майже 60 років незалежності в країні не було англомовного міністра оборони, фінансів або управління територіями.

Причини сучасного конфлікту мають столітнє коріння. З XIX сторіччя Камерун був німецькою колонією, проте після Першої світової війни був розділений між Францією та Великобританією. В 1960 році Французький Камерун отримав незалежність і створив Республіку Камерун. В 1961 році в Британському Камеруні за сприяння ООН було проведено референдум з питання приєднання до Нигерії чи Камеруну. Північна частина Британського Камеруну переважно проголосувала за приєднання до Нігерії, а південна - до франкомовного Камеруну, яка і увійшла до складу Французького Камеруну під назвою Південний Камерун. Південний Камерун межує з нігерійською землею Біафра, де існує сильний сепаратистський рух, і деякі активісти бажають об'єднання цих двох регіонів у незалежну державу, що це викликає агресивний спротив як нігерійського, так і камерунського урядів.


Ще еспресо