Слова 2012 року за версією Merriam-Webster

Світлина: http://www.merriam-webster.com

Merriam-Webster, провідне видавництво словників в Сполучених Штатах, оголосило Десятку найпопулярніших слів 2012 року. На основі кількості запитів на сайті Merriam-Webster.com цей перелік висвітлює теми та ідеї, які викликали зацікавленість американців минулого року.

Два слова, соціалізм (socialism) і капіталізм (capitalism), поділяють першість через дискусію та дебати навколо президентських виборів. Соціалізм отримав найвищу кількість запитів під час обговорювання охорони здоров'я, проте також досяг висот в дні після партійних з'їздів, а також президентських дебатів. Капіталізм, хоча його і шукали дещо менш активно, був принесений тими самими хвилями зацікавленості.

"Ми зафіксували величезний пік цікавості до соціалізму в сам день виборів, але зацікавленість обома словами була дуже висока протягом усього року," - розповів Пітер Соколовський (Peter Sokolowski), колумніст Merriam-Webster. - "Пошукові запити щодо одного слова часто призводили до пошуку іншого".

Слово соціалізм означає державну власність та адміністрування виробництва і розподілення товарів. Капіталізм означає приватну або корпоративну власність на засоби виробництва товарів, ціни на які встановлюються на вільному ринку конкурентним шляхом.

Друге місце отримало слово туше (touché), яке використовується, щоб зазначити, що хтось навів дотепний чи ефективний аргумент в дискусії.

"Кількість запитів стосовно туше була великою протягом всього року," - говорить Соколовський, - "і важко сказати, чому саме. Це слово, звичайно, привернуло увагу коли Disney Research розкрила подробиці щодо своєї нової технології під такою назвою, і коли воно було використано учасником телевізійного шоу Survivor (Залишитись живим), проте ми вважаємо, що це слово просто переживає період підвищеної популярності використання, можливо, як побічний продукт зростаючої кількості словесних баталій в нашій культурі, особливо через посередництво соціальних медіа. Люди використовують це слово, коли визнають гарні аргументи, наведені опонентами, і коли, якщо дозволяють обставини, радіють своїм власним".

Отже, десятка найпопулярніших слів 2012 року від Merriam-Webster виглядає наступним чином:

1. socialism and capitalism - соціалізм і капіталізм

2. touché - туше

3. bigot - фанатик

4. marriage - шлюб

5. democracy - демократія

6. professionalism - професіоналізм

7. globalization - глобалізація

8. malarkey - несинітниці

9. schadenfreude - зловтіха

10. meme - мем


Ще еспресо